Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Θυμάρι

Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο στις μέλισσες, αλλά και στον άνθρωπο, χάρη στις πλούσιες αρωματικές και θεραπευτικές του ιδιότητες .Το θυμάρι βρίσκει εφαρμογή στην εναλλακτική ιατρική και φυσικά στη μαγειρική.
Το θυμάρι-ή θύμος, όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι-προέρχεται από το ρήμα θύω, το οποίο, μεταξύ άλλων,σήμαινε θυμιατίζω και θυσιάζω. Οι αρχαίοι Έλληνες, λόγο της έντονης οσμής του, το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα στους βωμούς, κατά τη διάρκεια τελετών θυσίας. Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε μπάνιο σε νερό με θυμάρι για να απαλλαγεί από τις ψείρες, ενώ το ίδιο έκαναν και οι Ρωμαίοι πολεμιστές πριν από τη μάχη για να αποκτήσουν θάρρος, δύναμη και ενεργητικότητα. Η θεραπευτική του δράση στους πνεύμονες και στους βρόγχους έγινε γνωστή τον Μεσαίωνα. Τα μέρη του θυμαριού που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα και ανθοφόρες κορυφές, που συλλέγονται από τον Ιούνιο  έως τον Αύγουστο. Το πιο γνωστό προϊόν του είναι το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο  μέλι.
-Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση γυναικολογικών μυκητιάσεων, καθώς το αιθέριο έλαιο του θυμαριού έχει ισχυρές αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.
-Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης. Ένα ζεστό ρόφημα θυμαριού δρα ως αντιπυρετικό.
-Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε δερματικά προβλήματα(π.χ. ακμή, δερματίτιδα), ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσις.κ.α.

Έχει έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση, γι' αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ. Ξερό το χρησιμοποιούμε ως μπαχαρικό για να αρωματίσουμε κρέατα, ψάρια, πίτες, ζυμαρικά, σούπες, διάφορες σάλτσες(π.χ. ντομάτας) και τυριά (κυρίως τα κρεμώδη).

Η λέξη Θύμος, που είναι η επιστημονική ονομασία του θυμαριού προέρχεται από το αρχαιοελληνικό θύο=θυσιάζω, ετυμολογία που δικαιολογεί την παρουσία του θυμαριού, στο κάψιμο θυμιαμάτων στους βωμούς.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για να τονώσουν την εγκεφαλική λειτουργία, μαζί με μέλι και ξύδι. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στο μπάνιο τους για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα. Ο Πλίνιος το 77μ.χ συνιστούσε κομπρέσες από θυμάρι και ξύδι, για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Επίσης, το χρησιμοποιούσε κατά των εντόμων. Ο Μέγας  Αλέξανδρος το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του κατά  των φθειρών. Τον 16ο αιώνα, οι γυναίκες πρόσφεραν στους αγαπημένους τους, σούπα με τριμμένο θυμάρι και μπύρα ως αφροδισιακό. Την ίδια εποχή, χρησιμοποιούσαν το θυμάρι κατά της μελαγχολίας, γεμίζοντας τα μαξιλάρια του ασθενή, με θρυμματισμένο  θυμάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου